lunes, 30 de enero de 2012

RISCOS CARDIOVASCULARS

La prevenció i el cribatge de malalties altamente prevalents, és a dir, la detección precoç s’està convertint en l’objectiu principal de la majoria de programes de Salut.

D’aquesta manera es permet en primer lloc, evitar el malgast de recursos econòmics, ja que detectar a temps mals hàbits, és a dir, l’educació sanitària permet evitar el desenvolupament de malalties cròniques i curar d’alguna manera a futurs malalts. Així doncs, és importantíssim elaborar programes de Cribatge i determinar Factors de Risc.

Una de les causes més comunes entre un gran grup de la población definit són les causes cardiovasculars.

La hipertenció arterial afecta a un 10 millons d’adults. Tal com podem llegir en aquest esquema, els hàbits quotidians que poden augmentar el risc a patir aquesta malaltia són l’excés de sal, la obesitat, el sedentarisme i l’excés d’alcochol.

Si un pacient pateix la hipertenció arterial pateix el risc que derivi a qualsevol de les següents malalties:

-Cardiopatia o isquèmia que pot generar una insuficiencia cardíaca.

-Arrítmies

-Enfermetats cerebrovasculars

-Lesions renals


                                              
 

Les variables que es tenen en compte per fer un estudi preventiu per aquesta malaltia són el TA, la diabetes, el sexe, l’edat, el tabaquisme, el colesterol total i l’HDL ( en les persones majors de 35 anys)

Els càlculs dels paràmetres de risc cardiovascular es fa mitjançant tres proves:

-La mesura TA

-Mesura del nivel de glucèmia

-Mesura de colesterol i triglicèrids

INVESTIGACIÓ DE NOUS FÀRMACS

  
Abans de capbussar-nos en la recerca de nous fàrmacs, cal tenir clares algunes definicions que s’utilitzen sovint en aquest ámbit:

-FARMACOLOGIA:
La ciència que estudia l'origen, les accions i les propietats que les substàncies químiques exerceixen sobre els organismes vius. Té aplicació clínica quan les substàncies s'utilitzen pel diagnòstic, prevenció i tractament d'enfermetats o símptomes.

-FARMACOCINÈTICA
Branca de la farmacologia que estudia els processos fisico-químics derivats de la interacció de fàrmacs després de la seva administració a homes o animals.

-FARMACODINAMIA
Ciencia que estudia el mecanisme d'acció de los fàrmacs, és a dir, com es veuen afectats els processos bioquímics y fisiològics de l'organimse per la presència de fàrmac.

-FARMACOTÈCNIA- FARMACIA GALENICA-TECNOLOGIA FARMACÈUTICA
Ciència que estudia les manipulacions a les quals han de sotmetre's els fàrmacs amb l'objectiu de donar-los forma farmacèutica.

-FARMACOGENOMICA- FARMACOGENETICA
La farmacogenètica és una part de la farmacogenòmica ja que la farmacogenòmica avalua les variacions de l’ADN i l’ARN en relació amb la resposta a fàrmacs mentre que la farmacogenètica es limita a l’estudi de les variacions en la seqüència de l’ADN en relació amb la resposta a fàrmacs.

-EPIDEMIOLOGIA
l'estudi de la salut dels grups humans en relació amb el seu medi.



El procés d’investigació de nous fàrmacs comporta un període de temps d’aproximadament 12 anys i un seguit d’estudis i fases prèvies abans que nosaltres poguem disposar de qualsevol medicament nou. Per tant, es tracta d’un procés llarg i costó son hi participen un gran equip interdistiplinat, com per exemple, hi col·laboren, biòlegs moleculars, farmacòlegs, farmacocinetistes, farmacèutics galènics, investigadors clínics i tècnics de registres.



En qualsevol procés d’investigació es constarà de dues fases principals d’investigació :
La fase pre-clínica ( in vitro)
Les pautes que s’han de seguir per dur a terme aquesta fase són les següents:
-Descobriment o síntesi
-Característiques fisico químiques
-Farmacologia experimental (farmacocinètica, farmacodinàmica, toxicologia subcrònics, crònica i experimental)

 La fase clínica ( in vivo)
Costa de les següents subfases:
-I: Tolerabilidad
-II: Farmacocinètica, farmacodinàmica, recerca de les dosis
-III: Assaig clínic per valorar la eficàcia
-IV: Fàrmac epidemologia







domingo, 29 de enero de 2012

PRÀCTICA DE DETERMINACIÓ DE POSSIBILITAT DE MALALTIES CARDIOVASCULARS

Després de l’explicació de la Dra. Surroca vem fer una part pràctica que consistia en un procediment que fan servir a la seva farmàcia per determinar el possible perill de malalties cardiovasculars en grups de risc. Nosaltres no tenim aquest risc i a més no hem fet la prova en les condicions que calen (dejú), però l’objectiu era veure com funcionava aquesta tècnica.
El procediment té tres parts: prova de quantitat de glucosa en sang, que és la mateixa que es fan els diabètics, mesura de la tensió arterial i un perfil lipídic.
S’ha de vigilar, ja que dos de les proves requereixen punxar-se i per tant s’ha d’esterilitzar el dit i canviar l’agulla quan ho utilitza una altra persona.

·PROVA DE GLUCOSA EN SANG:
Tenim dos aparells: una agulla automàtica que serveix per punxar-nos com ho fan els diabètics i un aparell per mesurar el nivell de glucosa.

Agafem una tira reactiva i la fiquem dins la màquina. Col·loquem una agulla a la màquina de punxar i després de netejar la pell, ens punxem. Deixem que la sang caigui sobre la tira reactiva i ens mostra el resultat immediatament.


·TENSIÓ ARTERIAL:
Es col·loca la cinta al voltant del braç, de manera que la part inferior estigui a 2 dits de distància del colze. S’ha de deixar el braç a la taula i no parlar ni moure’s. La cinta s’infla i mesura el teu valor màxim (durant la sístole) i el valor mínim (durant la diàstole) i la pulsació.


·PERFIL LIPÍDIC:
Primer s’ha de desinfectar el dit i punxar-lo tal i com havíem fet amb la prova de la glucosa però aquesta vegada agafem la sang amb un tub petit. La posem a la màquina i aquesta triga una mica a donar els resultats.
Dona el volum de colesterol total i d’HDL(colesterol bó) i d'LDL (colesterol dolent).

En aquesta taula podem veure els valors normals i els obtinguts per un company.



Colesterol total
HDL
TG
LDL
TA (sístole)
TA (diàstole)
VALORS MITJANS
179
35
62
131
147
99
EXEMPLE


79

95
72

sábado, 14 de enero de 2012

VISITA A LA CLÍNICA DIAGONAL, D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT

El passat dia 10 de gener vam anar a visitar la Clínica Diagonal perquè ens parlessin de la Gestió Hospitalària i ens fessin una xerrada sobre Farmacologia.
Ens van ensenyar diferents departaments de l’hospital, explicant-nos com funcionaven i que hi feien. Va ser una visita molt interessant ja que no és fàcil aconseguir una visita així fàcilment i, a més, és un hospital molt modern i tot els equipaments tenen les últimes tecnologies.

Primer vam passar per l’apartat de Diagnosi per Imatge, en el que es fan totes les radiografies i altres sistemes que serveixen per poder detectar anomalies a través de la imatge. No hi vam entrar perquè totes s’estaven utilitzant, però ens van ensenyar el passadís que separa la cambra on es fa la imatge i la cambra on està l’especialista. Estan separades degut a la alta radiació que requereixen aquests mètodes.

A continuació, ens van portar a la zona d’oncologia, on vam poder entrar perquè no s’estava utilitzant. Són unes saletes petites on els pacients reben el tractament, normalment quimioteràpia. Hi ha una finestra que comunica aquesta saleta amb la zona on estan les infermeres, perquè puguin vigilar al pacient en tot moment. Aquestes saletes tenen moltes comoditats, televisió, lloc per un acompanyant i llum natural, ja que normalment són tractaments molt llargs.

Hem vist la zona d’urgències, amb el passadís comunicat amb l’exterior i unes habitacions, anomenades boxos, on es fa el primer tractament del pacient. Només hem pogut veure un dels boxos durant un moment ja que han d’estar en disposició per si entra una emergència en qualsevol moment.

Just al costat de la zona d’urgències tenen l’UCI, Unitat de Cures Intensives. Allà porten als pacients que han de ser atesos 24 hores o que han passat per una operació complicada. Hem vist una de les habitacions, que està plena d’aparells preparats per mesurar tots els aspectes necessaris.

Els quiròfans estan a continuació, tot i que només hem pogut veure el passadís  que dona als quiròfans ja que per entrar-hi has d’estar completament esterilitzat. Al costat dels quiròfans, hi ha les sales on es prepara al pacient per l’operació i la de post-operatori.

Després ens van portar al laboratori, on es fan les anàlisis que calguin i s’obtenen les dades. Allà, una de les treballadores ens va explicar com funcionaven les coses allà, que s’estava fent i un sistema que s’havien inventat per enviar els resultats i les mostres per l’hospital, que consistia en uns tubs per els quals passaven uns recipients.

Hem passat per la cuina i pel magatzem de farmacologia que tenen, on estan els farmacèutics i totes les medicines que es necessiten. Abans d’anar a la sala on es fan les conferències de premsa i on ens faran una xerrada de farmacologia, hem passat per un consultori normal, en el que hi ha la taula del metge i un llit per fer reconeixements.
Ens ha semblat una visita molt interessant i productiva i ens ha agradat molt.