1. El sistema immunològic. Breu descripció de la seva estructura i funcionament
El sistema immunològic és un sistema difós, format per un gran nombre d’òrgans i teixits disseminats per tot el cos. S’encarrega d’elaborar la resposta immune enfront un antígen. La capacitat de resistir a un agent infecciós, sigui per la defensa que realitza el sistema immune o sigui per la barrera que defensa l’organisme de la infecció, s’anomena immunitat. Defenses de l’organisme: Externes (epitelis, mucoses, flora microbiana) i Internes ( constitueixen el sistema immune i està format per: vasos limfàtics, òrgans limfàtics, teixits limfàtics i cèl·lules i molècules)
Inespecífica ( ataquen a qualsevol agent infectant)
Resposta inflamatòria
Activació del complement
Acció de l’interferó
Específica ( per a un agent infectant concret)
Resposta cel·lular
Resposta immune humoral
2. Segons la seva aparició: Innates ( s’originen en el procés de desenvolupament enmbriològic) o Adquirides ( es formen quan apareix l’antígen)
Sistema immunològic:
-Vasos limfàtics: formen part del sistema circulatori limfàtic. Formen una xarxa oberta de vasos per on circula la limfa.La limfa es drenada en els ganglis limfàtics, on es detecten els antígens, que posaran en marxa el sistema immune.
-Òrgans:
Òrgans limfoides primaris: on es formen les cèl·lules del sistema immune, la medul·la òssia i el timus.
Òrgans limfoides secundaris: és el lloc on les cèl·lules del sistema immunitari acaben de madurar o bé s’activen produint la resposta immune. Són la melsa i els ganglis limfàtics.
-Teixits= teixits limfoides
GALT: associat al tub digestiu
BALT: associat a l’aparell respiratori
MALT: associat a les mucoses
2. Els anticossos
Són glucoproteïnes plasmàtiques globulars anomenades immunoglobulines. Les formen els limfòcits B madurs.
La seva funció és unir-se a l’antígen i presentar-lo a les cèl·lules efectores del sistema immune.
Hi ha una gran varietat d’anticossos, tants com antígens. Cada limfòcit produeix només un tipus d’anticòs.
Funcions de les immunoglobulines: la principal funció és la de reconèixer i unir-se a l’antígen per la seva destrucció. Per aconseguir aquesta finalitat, el domini constant de la immunoglobulina pot activar els següents mecanismes:
§ Activació del sistema del complement, que finalitza amb la lisi del microorganisme.
§ Opsonització dels microrganismes: els anticossos s’uneixen a l’antígen, presentant-lo a un macròfag per la seva destrucció.
§ Precipitació de toxines dissoltes en el plasma, d’aquesta manera són facilment destruides per macròfags.
§ Aglutinació d’antígens en una determinada zona, facilitant l’acció dels fagocits i els limfòcits.
§ Activació de limfòcits.
3. Les malalties del sistema immunològic: hipersensibilitat, al·lèrgies i immunodepressió
Hipersensibilitat o al·lèrgia: produeix una resposta immune enfront una substància pràcticament innòcua (pol·len, femtes àcars de la pols, maduixes, meló,...).
Les substàncies enfront a les que hi ha resposta són els alèrgens i la reacció es coneix com al·lèrgia.
El procés es desencadena amb una primera exposició a l’alèrgen. Els macrògags el degraden i el presenten en les seves membranes als limfòcits. Aquests produeixen immunoglobulines E, amb el que es produeix memòria immunològica.
Una segona exposició pot provocar una hipersensibilitat inmediata o shock anafilàctic (fase aguda) i una sensibilitat retardada (fase retardada o cel·lular).
El tractament de la hipersensibilitat es fa amb antihistamínics. Aquests fàrmacs només són útils quan hi ha alliberament d’histamina.
L'asma associada es tracta amb broncodilatadors.
En els casos de shock anafilàctic la solució és una injecció intravenosa d’adrenalina.
Les vacunes antialèrgiques consisteixen en inocular al pacient certa quantitat d’alèrgen. En posteriors dosis (inòculs) s’augmenta de manera progressiva la concentració d’alèrgen.
El problema de les alèrgies és que no sempre es pot detectar l’alèrgen.
4. Els anticossos monoclonals
Un anticòs monoclonal és un anticòs homogeni produït per una cèl·lula híbrida producte de la fusió d'un clon de limfòcits B descendent d'una sola i única cèl · lula mare i una cèl · lula plasmàtica tumoral.
Els anticossos monoclonals (Mab), són anticossos idèntics perquè són produïts per un sol tipus de cèl·lula del sistema immune, és a dir, tots els clons procedeixen d'una sola cèl·lula mare. És possible produir anticossos monoclonals que s'uneixin específicament amb qualsevol molècula amb caràcter antigènic. Aquest fenomen és de gran utilitat en bioquímica, biologia molecular i medicina.
5. Utilitat dels anticossos monoclonals en la teràpia i tractament de malalties. Exemples.
Les aplicacions terapèutiques constitueixen el camp més important dels anticossos monoclonals, ja que són capaços d'eradicar certes infeccions i destruir cèl·lules, incloses les tumorals, mitjançant diferents mecanismes. Per aquesta raó, són excel·lents substàncies per al tractament de malalties infeccioses, malalties autoimmunes, el càncer o en trasplantaments per evitar el rebuig. Existeixen diversos anticossos monoclonals aprovats per al seu ús en determinades malalties.
Exemple.
1. Són anticossos seleccionats del nostre sistema immune i "entrenats" de manera especial per reconèixer les cèl·lules canceroses d'entre la resta de les cèl·lules de l'organisme.
6. Altres utilitats dels anticossos monoclonals
1. La investigació biomèdica, com la identificació i clonació de gens, la identificació i aïllament de proteïnes, l'activació d'enzims, coneixement de l'estructura molecular i morfogènesi.
2. Diagnòstic: En medicina, gràcies a la gran especificitat i capacitat pràcticament il·limitada dels anticossos monoclonals per reconèixer qualsevol estructura química, permet la detecció d'hormones, vitamines, citocines, la monitorització de drogues, detecció de malalties infeccioses en microbiologia, la detecció d'al·lèrgens en l’al·lèrgia, hematologia, marcadors tumorals i infarts de miocardi, aplicacions forenses, inmunoescintografía.
Els anticossos monoclonals són unes de les substàncies més utilitzades en els laboratoris de diagnòstic.
3. Catàlisi: Els anticossos monoclonals s'han utilitzat com a catalitzadors de múltiples reaccions químiques.
4. Biosensors: Els anticossos monoclonals acoblats a transductors electrònics poden detectar tant molècules orgàniques com inorgàniques com la contaminació de metalls pesants en aliments i aigua, detecció de gasos tòxics, etc. Un biosensor és un instrument analític format per un material biològic immobilitzat com un enzim, anticòs, cèl·lula sencera, orgànul o combinacions dels mateixos, en íntim contacte amb un sistema transductor adequat que converteixi el senyal bioquímica en un senyal elèctric quantificable.
7. La recerca biomèdica en el camp dels anticossos monoclonals
Actualment els anticossos monoclonals tenen aplicacions terapèutiques tan diverses que engloben malalties com el càncer, autoimmunes, inflamatòries cròniques i el tractament de rebuig en els transplantaments. De totes aquestes el càncer és la malaltia que més s’utilitza per al seu tractament els anticossos monoclonals.
1. Malalties autoimmunes.
Aquestes son conseqüència d’una resposta del sistema immunològic vers els propis teixits. Existeixen diferents patologies autoimmunes que es poden tractar mitjançant el tractament amb anticossos monoclonals com per exemple l’artritis reumatoide, la psoriasis, la malaltia de Crohn i esclerosis múltiple.
2. Malalties pulmonars
Els anticossos també s’utilitzen per al tractament del asma al·lèrgic persistent i en la profilaxis de la malaltia infecciosa causada per un tipus de virus anomenat virus respiratori sincitial ( SRV) en els nens.
3. Càncer
La teràpia contra el càncer és l’aplicació terapèutica on existeixen una quantitat més elevada d’anticossos monoclonals actualment. Això es deu que s’estan identificant molts antígens que s’expressen en les cèl·lules tumorals.
Les malalties malignes d’origen hematològic i els tumors sòlids com el de colon i el de mama, són els tipus de càncer per la qual existeix una teràpia disponible amb anticossos monoclonals.
Actualment, la investigació en càncer és una de les àrees d’estudi on existeix un major número d’anticossos monoclonals en desenvolupament. La conjugació de toxines amb anticossos monoclonals és una estratègia prometedora ja que pretén dirigir la teràpia exclusivament a les cèl·lules tumorals. Un altre tipus d’estratègies són les que pretenen desenvolupar fragments d’anticossos monoclonals conjugats amb isòtops radioactius. Aquests fragments conjugats mostren menys permanència de temps a la sang i per tant evita la continua exposició al radioisòtop de la resta de l’organisme. Finalment, una altra estratègia consisteix en la generació d’anticossos biespecífics que en els assajos clínics han mostrat un rendiment superior a la resta de tècniques.
4. Rebuig en transplantaments
Per tal d’evitar una resposta immune davant d’òrgans aliens la estratègia terapèutica més comuna consisteix en immunodeprimir el receptor. La immunodepressió es pot dur a terme mitjançant varis fàrmacs immunodepressors i mitjançant anticossos monoclonals que reconeguin específicament diferents receptors en la membrana dels limfòcits implicats en la resposta immunològica. Amb això s’aconsegueix atenuar la seva acció en la incompatibilitat d’òrgans. Actualment existeixen varis anticossos monoclonals per a la immunomodulació en el transplantament d’òrgans com el ronyó, el fetge i el cor.
5. Isquèmia cardíaca
En algunes intervencions quirúrgiques coronaries es pot produir isquèmia cardíaca a causa de la formació d’una trombosi.
És una patologia que afecta al cor i que es veu afectada per la manca d’oxigen al no arribar correctament el reg sanguini a través de les artèries coronàries. Per prevenir aquesta complicació existeixen anticossos monoclonals que actuen com inhibidors de la agregació de les plaquetes.
6. Altres malalties
La degeneració macular és una patologia associada a l’edat caracteritzada per la pèrdua de visió central a causa d’una neovascularització aberrant de la retina. No existeix un tractament per això tot i que si que hi ha algunes estratègies terapèutiques que milloren relativament la visió. Recentment, els anticossos també s’estan utilitzant per aquesta degeneració.
Altres malalties que s’estan estudiant per tal d’utilitzar anticossos monoclonals són les malalties neurodegeneratives. Aquestes malalties, com per exemple l’Alzheimer, consisteixen en la degradació i mort de les cèl·lules del sistema nerviós i es manifesta com un trastorns cognitiu i conductual.