domingo, 2 de octubre de 2011

CROMOSOMES

Què són els cromosomes?
 Els cromosomes són unes estructures filiformes, en forma de cadena línea, més o menys allargada que es formen en el nucli de la cèl·lula exclusivament durant la divisió cel·lular, en concret, és durant la metafase que es poden observar cada una de els seves parts amb la major claredat possible. Correspon al màxim nivell de condensació i organització del material genètic ja que són els portadors de la major part de la informació hereditària de la cèl·lula i condicionen la organització de la vida i les característiques hereditàries de cada espècie. Cada cromosoma conté milers de gens.

Des del punt de vista de la composició, els cromosomes estan formats per DNA i proteïnes ( histones).
És important destacar que quan el nucli de la cèl·lula està en la interfase ( no s’està dividint) el DNA no està condensat sinó que es troba dispers pel nucli, és el que anomenem: Cromatina.  Per tant, l’ADN només és visible quan es troba condensat en aquestes estructures, és a dir, durant els processos de mitosi i meiosi de les cèl·lules. Durant la profase el DNA es comença a condensar fins que al principi de la metafase, el parell de cromàtides, estan totalment condensades.

 Els cromosomes estan formats per dues cromàtides que són cadenes iguals de DNA, és a dir, coneten la informació específica per a uns mateixos gens. Aquestes cromàtides estan unides a través de la zona de menys densitat anomenada centròmer. El centròmer divideix les cromàtides en dos parts anomenades braços.

Parts d’un cromosoma:
Les diferents espècies venen determinades per el nombre de cromosomes d’aquesta i per el tipus d’informació que té el seu material genètic. Cada espècie, doncs, té un número concret de cromosomes. En concret, la espècie humana té 23 parells de cromosomes homòlegs. Ens referim doncs, a un total de 46 cromosomes.

Quan parlem de cromosomes homòlegs fem referència a aquells cromosomes que contenen la informació per als mateixos gens però  cada un d’aquest conté al·lels diferents ja que són rebuts del progenitors: un del pare i un de la mare.

En el cas dels gossos per exemple, tenen 39 parells de cromosomes, els gats 19 parells, la mosca de la fruita 4 parells, els cavalls 33 parells, etc. 
Fent una classificació molt àmplia, diferenciem dos tipus de cromosomes: els autosomes i els cromosomes sexuals.

Els cromosomes sexuals o heterocromosomes són els cromosomes que estan representats de manera diferent en ambdós sexes. Són els cromosomes que determinen el sexe de l’individu i contenen informació específica de cada sexe. És a dir, la informació per tots els caràcters, en general, que diferencien els dos sexes. És a dir, els cromosomes sexuals contenen aquells gens
El sistema de determinació X i Y és el propi dels humans i de la majoria d’animals, la combinació XX donarà lloc a una femella i la combinació XY a un mascle.
D’altra banda, els autosomes o cromosomes somàtics són tot el conjunt de cromosomes que no determinen caràcters específics de cada sexe, sinó que determinen els caràcters corresponents de cada espècie. Per tant, els parells de cromosomes de 1-22 corresponen a autosomes. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario